21 Ağustos 2008 Perşembe

Kesinleşmiş Guguç Kuralları


Gayri Resmi Guguç Federasyonu ( GRGF ) uzun süren müzakereler ve mütaalalar sonucunda Guguç Kuralları üzerinde mütabakat sağladı. Tek nüsha olarak düzenlenen kuralların nöbetçi kamuoyuna lansmanını Tunç Bozacılar yaptı :


1. 4lü Guguçta King 10 , 5 li Guguçta King 8 dir. 6 lı Guguçta ise 7 dir. King deklere edildiği an oyun , o el sonunda biter . Oyuncu King yapmayı başarırsa 7 puan (6lı ; 8) alarak oyunu birinci tamamlar, King yapmayı başaramazsa 0 puanla sonuncu olarak oyunu tamamlar. Diğer oyuncular açısından o el sonundaki sıralama geçerlidir.

2. 4lü ve 6 lı Guguçta koz söylendikten sonra kozu alan kişi şizodaki 4 kağıda bakarak en fazla 2 sini alabilir. 5li Guguçta ise koz söylendikten sonra şizodaki 2 kağıda bakarak istediğini alıp almamakta serbesttir.

3. Renk gelmezse oyunu bozup bozmamak oyuncunun insiyatifindedir. Oyuncu el almaz oynamayı tercih eder ve bunu başarırsa 20 puan kazanır. Fakat bozmak ya da el almaz oynamak isterse bunu ilk kağıt yere atılana kadar deklere etmek mecburiyetindedir. Aksi halde oyun normal bir şekilde devam eder.

4. Dağıtan kişi kağıtları bir kişiye en fazla 2 tane verecek şekilde her türlü dağıtmakta özgürdür. Dağıtma esnasında eli dağıtan kişi yüzünden açılan kağıt olursa oyunun bozulması ; açılan kağıdın sahibinin insiyatifine bağlıdır. Dağıtan yanlış ya da renksiz dağıtmışsa tekrar aynı kişi dağıtır zira yanındakinin ilk koz söyleme hakkı elinden alınmamalıdır.

5. Oyun saat yönüne döner. Dağıtanın yanındaki oyuncu 6 lı guguçta 2, 5li guguçta 3 , 4lü guguçta ise 4 ile ihaleye girmiş sayılır.

6.
İlk elde karo 2'si olan oyuncu ihaleyi açar; bir sonraki elde de kağıtları dağıtır. Karo 2 , şizoya gelmişse oyun bozulur ve tekrar dağıtılır.

7. Koz söylendikten sonra kişi oyun sonunda batacağını deklare ederse, koz söylenen sayıdan 10 puan düşülerek eksi değer tabelaya direk yazılır.

8. 5li Guguçta hiç batmadan oyunu tamamlayan her kişiye ekstra 1 puan verilir. 6 lı Guguçta ise ekstra 2 puan verilir. 4lü guguçta bu kural geçerli değildir. 10. ve 11. ellerdeki King deklarasyonuna kadar batmayan oyuncu , King elinde de batmazsa + 1 puanı almaya hak kazanır.

9. Sinek as kağıdına kim işerse o oyun için +5 ile ödüllendirilir.

10. Oyunun son iki ellerinde yani onuncu ve onbirinci ellerde koz deklare edenler aldıkları ihaleden 3 eksik alırlarsa Oyun sonunda alacağı skor dan -2 düşürülerek skorborda o şekilde yazılır.

11. Tabelayı Emre Ocakoğlu tutar. Onun olmadığı durumlarda bir kişi belirlenir. Tabelacı 6. el sonunda toplamı almak zorundadır. Emre , "Hakkınızı Helal edin" deklerasyonunda bulunduğunda tabeladan geçirme hakkına sahip olur ama yakalandığı anda da çeşitli yaptırımlar uygulanabilir ...

12. Toplam 11 oyun oynanır ve oyun sonundaki puanlama şu şekildedir :

6 lı Guguç

King : 8*
Birinci : 7
İkinci : 5
Üçüncü : 4

Dördündü : 3
Beşinci : 2
Birinci : 1
No Batış : +2

* 3. Sezon itibariyle.

5li Guguç

King : 7
Birinci : 6
İkinci : 4
Üçüncü : 3
Dördüncü : 2
Beşinci : 1
King yapamayan : 0

Hiç batmayan +1


4lü Guguç

King : 6
Birinci : 5
İkinci : 3
Üçüncü : 2
Dördüncü : 1
King yapamayan : 0




13.
Eşit puanla oyunu tamamlayan oyuncular paylaştıkları sıranın puanı alırlar. ( Örn : 200 'er puanla ilk sırayı paylaşan iki oyuncunun ikisi de 6 puan almaya hak kazanır. )

14. Koz deklare edildilkten sonra bir oyuncu batacağını deklare ederse battığında hanesine yazılacak eksi puan yazılmaz 10 hediye sayısı verilerek yazılır. Yalnız battığını deklare eden kişi daha sonra çıksa bile başta verilen eksi puan değişemez.

Hiç yorum yok: