25 Eylül 2008 Perşembe

Şizo İhtimal Tablosu ( 5li Guguç )


Şizodan işinize yarayacak bir kağıt gelmesi halinde ihaleyi yapacağınızı farzedelim. King postunda da belirtmiştim ama kısaca bir örnekle üzerinden geçelim . İşinize yarayacak kağıtları saydınız ve 8 kağıt ihaleyi yapmanızı sağlıyor . Elinizde bulunan 10 kağıdın dışındaki 42 kağıdı , Evrensel Küme ( E ) olarak ele alıyoruz.

Yerden çektiğiniz ilk kağıdın ( Şizo 1 ) işinize yarama olasılığı : 8/42
Eğer ilk kağıt yaramıyorsa ( 34/42 ) , Şizo 2 ‘nin işinize yarama olasılığı ise (8/41) iki ihtimalin çarpımıyla bulunur : (34/42) x (8/41)

Toplamda 2 kağıttan herhangi birinin işinize yarama ihtimali bu iki ihtimalin toplamıyla bulunur : (8/42 ) + (34/42) x (8/41)


Formülize edersek :


Bu formül yardımıyla Şizo İhtimal Tablosunu hazırladım. Oyun içinde uzun uzun hesaplama yapmanıza gerek bırakmayacak , işinize yarayacak kağıt sayısını ve bu kağıtların şizoda bulunma ihtimalini içeren pratik bir tablo : (Tabloya tıkladığınızda büyük boyutta , yeni bir sayfada açılacaktır)


3 yorum:

Emre OCAKOĞLU dedi ki...

34/42 ile çarpmak gerektiğinden emin değilim zira ilk kağıdın işe yarama ihtiali olan 8/41 i olya dahil ettiğimizde 2. kağıdı hesaplarken birinci kağıdın yaramamış olma durumunu yazarsak iki kere kullanmış oluyoruz bu veriyi.

Engin Gürses dedi ki...

Anlamadım ne demek istediğini.

İlk kağıdın gelme ihtimali 8/42 ,

eğer ilkinde gelmezse geriye 41 kağıt kalıyor evrensel küme olarak.fakat işimize yarayan sayısı yine aynı 8 . dolayısıyla 8/41 .

34/42 ilk kağıdın işimize yaramadığı durum. 2. kağıda bakarken bu yaramama ihtimaliyle çarpıyoruz.

İki kağıdın birden yarama ihtimaliyle mi karıştırdın acaba , anlayamadım neresini anlamadığını.

Engin Gürses dedi ki...

yani şu mantıkla aynı 2 maç yapacaksın biriyle , 2 maçtan birini kazansan şampiyon olmana yetiyor.

Şampiyon olma ihtimalin

ilk maçı kazanma ihtimalin (%50)
+ (ilk maçı kaybetme x 2 . maçı kazanma ihtimalin ) = %50 + %25 = %75 dir.