14 Ekim 2008 Salı

Gulyabani



Sözlük Anlamı
Gulyabani, Gul-i beyabani [ˈguː li be jɑː bɑː ni(ː)] (Far. غول بيابان [ˈʁuː le ba jɒː bɒː niː]) orijinal varyantiyle de karşımıza çıkan bu muhayyel mahlûk, gezginlere ve yolculara uğrayıp onları mahveden canavardır. Daha sonraları Anadolu kültüründe ahubabayla beraber anılmaya başlamış ve insan yediği düşünülen kocaman, uzun sakallı ve asalı bir dev olarak tasavvur olunmuştur.

gul jɑ bɑː ˈni sözcüğü Arapça "ġūl غول" yani canavar ile Farsça "beyābān بيابان" yani çöl yahut yabanlık ve Farsça nispet eki "ī"den terkiple türemiştir.

Guguç Anlamı
Guguç Terminolojisinde , kısaca oyundaki tüm olumsuzlukların müsebbibi olarak tanımlanabilir.

Tunç ve Serhat'ın negatif etkileşimi ile başlayan gulyabanilik müessesesi Gökhan - Engin ile devam etmiş fakat tolere edilebilir zaiyatlarla nihayete ermiştir. Halihazırda devam eden Birol - Serhat Gulyabaniliği ise zirve noktasını yakalamış , adeta bu alanda normların yeniden düzenlenmesine yol açmış , hatta çığır açmıştır.

6 dediğiniz bir ele 7 demesi , King dediğinizde eline giden 5 kozla sizi batırması , herkesi çıkarırken sadece sizi batırması , durup duran yerde esnemesi , ilk kağıdı 10 çıkarak direk Papazınızı düşürmesi , kozcunun ilk kağıt olarak çıktığı Asınıza çakması , sizin eliniz süper olduğunda renksiz deyip bozması , sizin çaktığınız kozcunun Asına onun da çakması gulyabanilik belirtileri olarak ele alınabilir ve yeni bir ortaklığın sinyalleri olabilir.

Gelyabani , Gülyabani şeklinde versiyonları da vardır.

Haa , bu arada unutmadan ;

"Gulyabani diye bir şey yoktur, olamaz; ama olabilir de ..."

1 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

guguç kelimesini önce ben buldum ..
gulyabani kavramını önce ben söyledim ..

(emre ocakoğlu yorum yazdı)