2 Nisan 2009 Perşembe

Toplar !


1970 Mexico : Telstar, siyah beyaz televizyonlarda kolay görünüm amaçlı üretilmiş siyah beyaz toplam 32 panelden oluşmuştur. 1970 yılındaki kupa dünya televizyonları tarafından canlı yayınlanmış ilk dünya kupasıydı.
1974 Batı Almanya : Telstar Durlast, 1974 yılında da Telstar kullanıldı. Bu yıla özel Chile Durlast adı altında siyah panelleri olmayan beyaz bir top da üretildi fakat fazla kullanılmadı.
1978 Arjantin : Tango Durlast, Siyah panellerin üçgen tarzda üretilmiş bu topun lansmanı dinamizm ve tutku temaları kullanılmıştır.
1982 İspanya : Tango Espana, Bu yeni top ilk defa kauçuk iç kaplamalı üretilmişti bu sebeble ilk su geçirmez top olarak tarihe geçti. Fakat bu özellikten dolayı topun vuruşlardan sonra orjinal şekline alması için zaman geçmesi gerekmekteydi. Aynı zamanda bu top deri olarak üretilmiş son toptu.
1986 Mexico : Azteca, Yağmur geçirmez olartak üretilen ilk poliüretan malzemeli top tarihe ilk sentetik üretim futbol topu olarak geçti. Top hem ıslak hem kuru zemin için yüksek kaliteli oyun olanağı sağlıyordu.
1990 İtalya : Etrvsco, İlk defa siyah poliüretan köpükten yapılmış bir iç katmanlı top olarak üretildi. Ayrıca siyah üçgenlerdeki 3 başlı figür 80 kuşağı çocukluğunda sevdiğimiz bir top olmasını sağlamıştı.
1994 USA : Questra, politren köpükten iç katmanlı bir toptu. Bu özellik sadece su geçirmezlik özelliği vermiyordu, aynı zamanda vuruş yapılan topun yüksek hız kazanmasını sağlıyordu. Bu top dokunuş olarak yumuşak bir his ve yüksek top kontrol özelliği içeriyordu.
1998 Fransa : Tricolore, Bu top ilk defa siyah beyaz dışında bir renkle, ev sahibi Fransa'nın Kırmızı, Mavi, Beyaz renklerde üretilmişti. İlk renkli üretim dünya kupası topuydu. Ben şahsen hiç alışamadım ve sevmediğim bir toptur.
2002 Korea - Japan : Fevernova, Topa vurulduktan sonra havada ilerlerken istenen noktaya daha iyi gidebilmesi için özel üretilen bu topta daha kalın iç katmanlar bulunuyordu. Top üstünde ki klasik tasarım yerini yeni bir logoya bırakmıştı. Bu dünya kupasında Türkiye 3. olmuştu.
2006 Almanya : Teamgeist, Bu da fevernova tadında üretilmiş bir toptu. Yine farklı bir desenli bir üretimdi.
2010 Africa : Bekliyoruz...
Topla ilgili bir yazı yazmak istedim nedense bugünlerde!... Kalın bir poliüretan köpük sitemdir.

5 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

sen mi yazdın bu yazıyı ?

Emre OCAKOĞLU dedi ki...

Beğenmedin mi?
:))

Tunç Bozacılar dedi ki...

KOPYALA YAPIŞTIR OLMUŞ AMA BU ... 1970 YILININ TOPUNU TANITMAK İÇİN SEN BU TÜR CÜMLELER KULLANIR MISIN ?

Tunç Bozacılar dedi ki...

TOP DERKEN YANLIŞ ANLAŞILMA OLMASIN TABİ ::::)

Emre OCAKOĞLU dedi ki...

Kopyala yapıştır değil tabi ki. İngilizce bir kaynaktan bulup özeliklerini ögrendim sonra kendim yazdım. Top çok o yüzden belirtmek lazım.